NIEUWBOUW WONINGEN MET BIJGEBOUW

INTERIEUR

Particuliere opdrachtgevers, Nijmegen 2014-2016

Op een ruim kavel tegen de bosrand aan hebben wij het ontwerp voor twee woningen met bijgebouw gemaakt voor een jong gezin en een ouder wordend echtpaar, tevens familie van elkaar. Een meer generatie complex waarin wonen en werken (een eenpersoons psychotherapie en een klein architectenbureau) gecombineerd worden. De uitdaging was om binnen het strikte bestemmingsplan en welstandseisen een modern plan te maken. De voorgevel heeft hierdoor een vrij traditionele verschijningsvorm, maar door een strak materiaalgebruik en de open plattegronden krijgt het toch de gewenste moderne en luxe uitstraling. De woningen zijn in hoge mate duurzaam gebouwd, gebouwd volgens de principes van ‘passief bouwen’ zijn de woningen praktisch energieneutraal. Het complex is uitermate goed geïsoleerd, kwalitatief ook in zijn detaillering (inpakken van fundering/kelders, voorkomen van koude bruggen, toepassen van zonnepanelen voor zonneboiler én elektriciteitsopwekking, etc.).

Naar de oprit van het kavel toe heeft de gehele gevel op het noorden een gesloten karakter; minimale raampartijen. Naar de tuinzijde (het zuiden) toe openen de woningen zich totaal en ontstaat een optimaal contact tussen binnen en buiten. De leefruimtes en bijgebouwen zijn op zo´n manier ontworpen dat ze nu en in de toekomst flexibel te gebruiken zijn, waardoor de woningen levensloopbestendig zijn.

De woningen worden sinds eind 2016 bewoond.