RENOVATIE EN UITBREIDING WOONHUIS GROENLO

WONING

particuliere opdrachtgever, Groenlo

Voorlopig ontwerp van een bestaande woning uit 1977 tot een levensloopbestendige woning op passiefhuis niveau.

De bewoners hebben de wens de huidige garage uit te breiden tot een tuinkamer. Door de plattegrond van de begane grond op een slimme manier aan te passen en uit te breiden is het mogelijk om naast deze tuinkamer een natte cel te creën. De garage wordt tevens aan de voorzijde uitgebreid zodat er een ruim kantoor met een aparte entree ontstaat. De plattegrond is nu flexibel en kan in de toekomst op meerdere manieren gebruikt worden. In eerste instatie wordt de tuinkamer als extra leefruimte gebruikt waar de bewoners in direct contact met de tuin staan. Door middel van houten schuifpanelen wordt oververhitting in de zomer voorkomen. Het dak van de tuinkamer wordt iets doorgetrokken zodat er beschut aan de vijver gezeten kan worden. Met het oog op de toekomst, wanneer de bewoners zich prettiger voelen op de begane grond en het huis te groot wordt, kan de woning in tweëen gesplitst worden. De twee veriepingen worden ontsloten door de huidige entree en de kantoorruimte wordt nu een ruime hal van waaruit de begane grond woning ontsloten wordt. De tuinkamer wordt als slaapvertrek (met aanliggende badkamer) in gebruik genomen, waardoor de bewoners alle benodige functies op de begane grond hebben (nultredenwoning). Op de eerste verdieping worden twee slaapkamers getransformeerd tot woonruimte en eetkeuken, waardoor er op deze verdiepingen een ruim appartement onstaat. Dit appartement kan door familie of mantelzorg bewoond worden.

De bestaande woning is slecht geïsoleerd (hoge energielasten, geen ideaal binnenklimaat etc.) en aan renovatie toe. De gevel wordt aan de buitenzijde geïsoleerd en gestuct, de begane grondvloer geïsoleerd, het bestaande dak wordt vervangen, nieuwe kozijnen met triple beglazing, toepassing van zonnepanelen etc. Door deze maatregels wordt de woning op een duurzame manier gerenoveerd en zal bijna energieneutraal zijn. Naast de verlaagde energiekosten is het binnenklimaat beter en wordt er een hoge mate van comfort ervaren door de bewoners.